• Dzisiaj jest 21 cze 2025, 10:54
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Brak pełnych obrotów(tylko do 6k)

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Brak pełnych obrotów(tylko do 6k)

Postautor: Fuzzy1 » 21 lut 2017, 21:03

Witam, zmieniłem ostatnio napęd z 16/57 na 13/57, i jak chciałem przetestować maszyne, po nagrzaniu wyjechałem sprawdzić możliwości nowego napędu, zobaczyłem że na każdym biegu moto mi odcina powyżej 6k obrotów. Nie jestem pewien czy to wina napędu bo ostatnio jak jeździłem to również miałem ten problem. Byłbym wdzięczny za odpowiedź :)
Ostatnio zmieniony 21 lut 2017, 21:06 przez Frozen, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu. Ostrzeżenie ustne.
Awatar użytkownika
Fuzzy1

Motocykl: DT 125 98r

Re: Brak pełnych obrotów(tylko do 6k)

Postautor: Frozen » 21 lut 2017, 21:07

Fuzzy1 pisze:Nie jestem pewien czy to wina napędu bo ostatnio jak jeździłem to również miałem ten problem

Sam sobie odpowiedziałeś :D
Na 1 i dwójce pewnie idzie wyżej na obroty=blokada lub brak regulacji.
Po I szukaj. Po II szukaj. Po III na pewno podobny temat istnieje, więc szukaj. 8)
Awatar użytkownika
Frozen
Moderator

Motocykl: Jamacha dete 125 iks '06
  • Link do galerii

Postautor: Fuzzy1 » 22 lut 2017, 0:43

Frozen pisze:
Fuzzy1 pisze:Nie jestem pewien czy to wina napędu bo ostatnio jak jeździłem to również miałem ten problem

Sam sobie odpowiedziałeś :D
Na 1 i dwójce pewnie idzie wyżej na obroty=blokada lub brak regulacji.

Da sie jakoś tą blokade zdjąć czy coś w tym stylu?
Ostatnio zmieniony 23 lut 2017, 17:00 przez Frozen, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: Drugie upomnienie ustne za lenistwo.
Awatar użytkownika
Fuzzy1

Postautor: utex » 23 lut 2017, 14:53

Masz poradniki w dziale blokady ,jeżeli zaczęło Ci się dziać tak od niedawna to może coś nie styka np zawór ypvs czy pracuje jak dodasz gazu, czy się otwiera?Jeżeli masz kostkę odblokowującą moduł to mogła się przepalić i trzeba ja wymienić.Musisz sprawdzić jaki masz moduł i zobaczyć w poradniku jak go odblokować.Moduł powinien być jeśli dobrze pamiętam pod siedzeniem lub na zbiorniczku oleju.Sprawdzasz jaki typ,powinno byc napisane na nim a dalej w poradniku co z tym zrobić.Możesz też spróbować podociskać wszystke wtyczki lub spryskać wd 40 jeżeli są zardzewiale,ale to w przypadku jeśli wcześniej podczas jazdy wkręcał sie do tych 10/11 tys obr.czyli był odblokowany.Bo na luzie motor normalnie każda yamaha wkręca sie do 11 tys obr ale podczas jazdy odcina do 7/7,5 tys obr.Pierwsze napisz czy takie obroty do 7 tys były cały czas od zakupu czy wkręcal się wyżej podczas jazdy.Wtedy będziesz wiedział czy cos sie zepsulo czy po prostu trzeba go odblokować.Blokady to ustawienie zaworu ypvs ,wybebeszenie dyfuzora ,przelotowa końcówka tłumika i moduł.Wszystko w poradniku.Wtedy dobierasz dysze ,jeszcze pare innych pierdół regulacja gaznika i dżida 8)
utex
Donator

Motocykl: yamaha dt 125 r

Postautor: Fuzzy1 » 23 lut 2017, 17:48

utex pisze:Masz poradniki w dziale blokady ,jeżeli zaczęło Ci się dziać tak od niedawna to może coś nie styka np zawór ypvs czy pracuje jak dodasz gazu, czy się otwiera?Jeżeli masz kostkę odblokowującą moduł to mogła się przepalić i trzeba ja wymienić.Musisz sprawdzić jaki masz moduł i zobaczyć w poradniku jak go odblokować.Moduł powinien być jeśli dobrze pamiętam pod siedzeniem lub na zbiorniczku oleju.Sprawdzasz jaki typ,powinno byc napisane na nim a dalej w poradniku co z tym zrobić.Możesz też spróbować podociskać wszystke wtyczki lub spryskać wd 40 jeżeli są zardzewiale,ale to w przypadku jeśli wcześniej podczas jazdy wkręcał sie do tych 10/11 tys obr.czyli był odblokowany.Bo na luzie motor normalnie każda yamaha wkręca sie do 11 tys obr ale podczas jazdy odcina do 7/7,5 tys obr.Pierwsze napisz czy takie obroty do 7 tys były cały czas od zakupu czy wkręcal się wyżej podczas jazdy.Wtedy będziesz wiedział czy cos sie zepsulo czy po prostu trzeba go odblokować.Blokady to ustawienie zaworu ypvs ,wybebeszenie dyfuzora ,przelotowa końcówka tłumika i moduł.Wszystko w poradniku.Wtedy dobierasz dysze ,jeszcze pare innych pierdół regulacja gaznika i dżida 8)

Wcześniej moto normalnie się wkręcało na obroty, teraz długo zimowało, po przerwie trochę musiałem go nakopać żeby odpalił, i po tej przerwie zaczął przerywać, dodam że na dyfuzorze są ślady po spawachi jest w miare lekki
Awatar użytkownika
Fuzzy1

Postautor: utex » 26 lut 2017, 11:50

Musisz sprawdzic jaki masz moduł i jak go odblokować ,bo są moduły do których zakłada się kostkę odblokowującą może masz taki i kostka Ci się przepaliła,to się zdarza.Zobacz też czy zawór Ci się otwiera przy dodawaniu gazu, może to wina akumulatora po zimie, że nie steruje zaworem.Napisz jaki masz moduł i sprawdz ten zawor.Dodatkowo tak jak pisałem podociskaj na początek wszystkie wtyczki może styki są zaśniedziałe i nie łączy coś.
Napisz jaki masz modul.
Napisz czy zawór się otwiera.
Podociskaj wtyczki.

-- 26 lut 2017, 14:24 --

Musisz sprawdzic jaki masz moduł i jak go odblokować ,bo są moduły do których zakłada się kostkę odblokowującą może masz taki i kostka Ci się przepaliła,to się zdarza.Zobacz też czy zawór Ci się otwiera przy dodawaniu gazu, może to wina akumulatora po zimie, że nie steruje zaworem.Napisz jaki masz moduł i sprawdz ten zawor.Dodatkowo tak jak pisałem podociskaj na początek wszystkie wtyczki może styki są zaśniedziałe i nie łączy coś.
Napisz jaki masz modul.
Napisz czy zawór się otwiera.
Podociskaj wtyczki.
utex
Donator

Motocykl: yamaha dt 125 r

Odpowiedz

Wróć do Mechanika