• Dzisiaj jest 21 cze 2025, 9:55
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Yamaha DT 125 R - co przejrzeć po 2 latach stania w garażu?

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Yamaha DT 125 R - co przejrzeć po 2 latach stania w garażu?

Postautor: wojciech.wilczo » 03 mar 2017, 9:12

witam.
mam mozliwosc odkupienia od znajomego DT'tki 125 R rocznik 2001, odblokowana, przebieg 38 tys i ogólnie stan spoko ponieważ 3/4 życia jezdziła po mieście. Odblokowana, pamiętam jak latała spokojnie 120-130 km/h ( sam sprawdzałem :) )

Moto stoi od 2 lat w ogrzewanym garażu pod ścianą, przez ten okres nie jeżdzony bo znajomemu przeszła zajawka zupełnie.
Nadmienię że był problem z odpalaniem 2 lata temu, tj już wtedy obstawialiśmy że albo cewka albo moduł, raz paliła raz nie. Potrafiła zgasnąć w trakcie jazdy i dupa, pchanie do domu wzdłuż drogi.
Jako że ziomek totalnie atechniczny to wepchnął ją do garażu i moto stoi. <glowawmur>

Co należałoby sprawdzić przed zakupem ? cena okazyjna bo ok 2.5 tys :) myślę że trochę pracy własnej + części i można z tego zrobić fajną zabawkę. Mechaniki się nie boję, mam jakieś tam doświadczenie.
Swoje samochody w większości naprawiam sam więc wydaje mi się że i z prostym moto dam radę. Swój garaż mam więc miejsce do dłubania zagwarantowane.

Po ewentualnym zakupie, najpierw próbowąć ją odpalić, rozgrzać i dopiero zlewać stare płyny i oleje czy lepiej zrobić to od razu, pozalewać świeżymi i dopiero szukać problemu z odpalaniem żeby ''kręcić'' ją na nowych płynach ? <?>

Jak na nią ostatnio zerknąłem to plus taki że wizualnie nic się z niej nie leje, sucha i zakurzona.

Co myślicie o tym ? jakieś porady ? <help>

pozdro
wojciech.wilczo

Motocykl: yamaha dt 125 r
2001 r.

Re: Yamaha DT 125 R - co przejrzeć po 2 latach stania w gara

Postautor: Syberius » 04 mar 2017, 21:35

Za tą cenę jak z papierami to od razu bym kupował,po zakupie możesz sprawdzić czy jest iskra (spróbować na nowej świecy) zdjąć dyfa i sprawdzić stan tłoka oraz cylindra przeczyścić gaźnik filtr powietrza ,czy dostaje paliwo ,jeżeli odpali to niech pochodzi chwilę i zlać płyny w przeciwnym wypadku szukać przyczyny.
Syberius
Moderator

Motocykl: DT125R m10 sr2 m06b3 kobuz komar 2,3

Re: Yamaha DT 125 R - co przejrzeć po 2 latach stania w gara

Postautor: wojciech.wilczo » 04 mar 2017, 21:55

w papierach ma wbite że to 50'tka :D nie wiem czy się bać czy cieszyć.

zastanawiam się co tam było zchrzanione w niej że raz odpalała raz nie i że potrafiła zgasnąć w trakcie jazdy.
Boję się że to coś z modułem / regulatorem napięcia. Jeszcze kilka lat temu modułów na alledrogo był cały wysyp a teraz pustka :O
wojciech.wilczo

Motocykl: yamaha dt 125 r
2001 r.

Odpowiedz

Wróć do Mechanika