Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
13 wrz 2013, 20:08
Witam. Od pewnego czasu zauważam, że silnik w mojej DT wydaje dziwne dźwięki a mianowicie strasznie "stuka" od ok. 4 tys RPM. Mało tego im dłużej jeżdżę tym coraz głośniej stuka. Co do cholery się tak tłucze???
Film:
https://www.youtube.com/watch?v=adTRluah ... e=youtu.beBardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
PS. Na żywo słychać to o wiele gorzej niż na video.
13 wrz 2013, 20:51
Łożyska na wale bądź sam wał do regeneracji. Sprawdź luzy na korbie na początek obracając z wyczuciem kołem magnesowym.
14 wrz 2013, 11:41
Po obróceniu kołem magnesowym ciężko mi stwierdzić czy wał ma rzeczywiście luzy. Najlepszym sposobem było by rozebranie silnika. Czy pierścienie też mogą aż tak dzwonić?
14 wrz 2013, 22:07
Wiesz w ogóle jak sprawdzić ten luz na korbie ?
U mnie korbowód wraz z łożyskami wydawał inny dźwięk.
15 wrz 2013, 9:35
Po wcisnieciu sprzęgła głos się nie zmienia ?
15 wrz 2013, 11:22
Wiem jak sprawdzić luz na korbie Johnny. Ja myślę, że to nie wał jest przyczyną aczkolwiek mogę się mylić. Enduros po wciśnięciu sprzęgła jest tak samo. Na samym początku obstawiałem pierścienie ale nikt mi nie odpowiedział. Proszę o dalszą pomoc. Pozdrawiam.
15 wrz 2013, 12:31
Według mnie ściąg cylinder i przy okazji sprawdzisz w jakim stanie masz powierzchnie cylindra ,tłok i wał.
15 wrz 2013, 12:42
Hałasuje jak pierścienie lub łożysko korby, lecz łożyska wału też by tak robiły jakby były już bardzo zużyte. Z tego co widać to już na pograniczu jest.
15 wrz 2013, 18:56
Zaraz po niedzieli jak znajdę chwile czasu biore się za rozkręcanie. Prosił bym żeby nie usuwać tematu gdyż chciałbym was informować i prosić o ewentualne porady. Pozdrawiam
15 wrz 2013, 19:14
Jakbyś nie wiedział jak się zabrać czy coś to Enduros ma na swoim kanale yt poradnik jak rozkręcić silnik od dt 125.
Oto link:
http://www.youtube.com/watch?v=xFrLH_kREsw