Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Regulacja gaźnika i temperatura

06 sie 2013, 22:53

Witam, jestem nowy na forum, więc witam wszystkich. Mam parę pytań co do temperatury silnika am6. Po pierwsze co wpływa na temperaturę, dziś sprawdzałem chłodnicę, wszystko git. Jako drugi pójdzie gaźnik... Czytałem że zależnie od składu mieszanki, wzrasta temperatura silnika. To mnie zastanowiło, posiadam gaźnik TEC PHBG 19mm (to samo co dellorto phbg) i cylinder polini race 80. Wcześniej jeździłem na filtrze z siatką metalową za 20zł. Zmieniłem go na polini airbox. śrubka powietrza cały czas zakręcona na maksa, i mimo tego silnik bardzo dobrze pracuje, iglice dałem na sam dół. Podczas jazdy, kiedy dobijam już do 100km/h i na 6 biegu wchodzi rezo silnik nabiera takiej temperatury ze tłok puchnie. Przez to nie można jechać nigdzie dalej na trasę. Co może być przyczyną? Za mała dysza? Za mały gaźnik? Źle wyregulowany gaźnik ? (Iglica na samym dole, śrubka zakręcona na maksa, i wciąż go nie zalewa). Chciałbym też spytać, czy świeca w kiepskim stanie ma wpływ na temperaturę silnika.
Z góry dzięki
Pozdrawiam.

Re: Regulacja gaźnika i temperatura

06 sie 2013, 23:16

Sprawdzałeś samą chłodnicę czy cały układ chłodzenia?

06 sie 2013, 23:17

Lipny tłok, tłok nie powinien puchnąć.

06 sie 2013, 23:58

Sprawdzałem cały układ chłodzenia, a tłok był razem z zestawem polini race 80 za 711zl
@edit
Na filtrze za 20zl (mniej powietrza dawał) i wydechu serii w ogóle nie puchnął, to może być jakaś podpowiedź jak ktoś ogarnia temat. Teraz jest polini airbox (filtr) i Tecnigas e-nox (wydech). Dyszy w gaźniku nie zmieniałem. To może być przyczyną? Dysza 110
@@Edit
Jakby ktoś miał taki problem, to poradziłem sobie tak: Wyczyściłem świece, przejeździłem 5min na wysokich obrotach, zdjąłem świecę... biała. Włączyłem ssanie, podkręciłem obroty żeby nie gasł, przejeździłem 5min na wysokich, świeca kawa z mlekiem. To oznacza zbyt ubogą mieszankę paliwowo-powietrzną, czyli ma za małą dyszę, bo na ssaniu (mniej powietrza) kolor świecy jest idealny. Problem rozwiązany, jak dojdzie dysza 120 i założę to dam znać czy problem minął bez ssania.

07 sie 2013, 17:53

Zmienia się również dyszę wolnych obrotów, bo sam widzisz, że ma cały czas za dużo powietrza, gdyż śruba składu mieszanki jest wkręcona do końca.
Odpowiedz