Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Mam taki problem u siebie w yamaszce. Spadł mi łańcuch i się przyblokował, wiadomo silnik dalej kręcił, a napęd był zblokowany. Po założeniu łańcucha zauważyłem że coś stuka podczas jazdy. Początkowo myślałem, ze to coś z napędem ale po długim oglądaniu, sprawdzaniu, szukaniu i rozkładaniu nic nie znalazłem. Uznałem że jadę do domu i tam poszukam dalej. Okazało się, że stuka tylko na jedynce, na innych biegach i na luzie nie wydaje żadnych dźwięków. Doszedłem do takiego wniosku, że gdy łańcuch się zblokował a silnik dalej kręcił i chciał przekazywać napęd musiało coś się ze sobą zgrzytnąć. Najprawdopodobniej tryb jedynki jest uszczerbiony i coś tam stuka. Teraz takie moje pytanie. Jest ktoś w stanie powiedzieć czy to może sobie stukać? Czy może zniszczyć się coś więcej? Tryb raczej nie jest objechany bo nie szarpie podczas jazdy. Obstawiam że to nie ma tak być i czeka mnie rozpoławianie silnika, ale może ktoś mi coś powie na ten temat ;)
niczego nie wlewaj, jak coś puka to wiadomo że w końcu coś wypuka, więc lepiej rozbierz silnik i usuń usterkę, na pewno będzie widoczna po rozebraniu silnika.