Witam. To mój pierwszy post więc sie przedstawię. Mam na imie Damian i posiadam motocykl marki Yamaha dt 125. Lubie majsterkować więc sam remontuję swoją dt. Motocykl posiadam juz dobre kilka lat lecz przez ostatnie 4 lata przeleżał pod wiatą. wyremontowałem już cały silnik czyli wymiana korby tłoka łożysk szlif oraz uszczelki i uszczelniacze.
Ok przejdę do nurtujących mnie problemów z którymi się borykam.
1) W motocyklu często padają mi świece i mam czasem problem z przerywaniem tzw motocykl jedzie normalnie ma moc w pełnym zakresie , pracuje normalnie i czasem pojawia sie problem z dławieniem czkaniem szarpie strzela z wydechu ogólnie wtedy poprawnie chodzi na luzie bez dodawania gazu nie posiadam obrotomierza ale da sie dopyrkać do domu na lekko dodanym gazie tzw 1,2,3,4 z muśniętym gazem gdyż gdy dodam więcej to zaczyna czkać . Problem o tyle dziwny że czasem przechodzi samo , czasem pomaga przgazowanie , czasem odpali i cały dzień jezdzi normalnie nastepnego dnia gdy odpale to juz od początku czka i strzela dodam jeszcze że wymiana świecy nie pomaga filtr nowy i nasączony olejem.
2) Przy wymianie przedniego hamulca kupiłem nową pompkę gdyż stara była już zepsuta i zawsze był z nią problem kupiłem nową z zaciskiem. Pompkę wymieniłem lecz zacisk nie pasował gdyż otwory adaptera nie pasowały więc zostawiłem stary 2 tłoczkowy i pytanie z czego może być ten zacisk oraz przedni amortyzator?? muszę zrobić serwis i nie wiem jakie części kupić z jakiego motocykla. I jeszcze jedno pytanie mam oklapnięty przód czy wymiana oleju i uszczelniaczy pomoże czy konieczna wymiana sprężyn ?
3) wypycha mi płyn chłodniczy do zbiorniczka wymieniłem chłodnicę gdyż stara ciekła, wyczytałem w poście że przyczyna może być uszczelka pod głowicą?
4) regulacja gaźnika jest niemożliwa tzw. można kręcić tą małą śrubką a motocykl nic nie reaguje a podczas jazdy mam taki objaw gdy spuszczę z gazu i dodam to jest przymulenie i po chwili jedzie normalnie.
To by było na tyle z bolączek mojej dt ;) zdjęcia zacisku i zawiasu postaram sie dodać jeszcze dzisiaj ;)