Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Re: Yamaha TDR 125 1997 - zgasła i już nie pali

11 sie 2019, 15:26

No właśnie też na to zwróciłem uwagę. Dzięki za odpowiedzi, jakoś pod koniec następnego tygodnia wezmę się za rozbieranie i wstawię fotki.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

14 sie 2019, 18:04

Witam, co o tym sądzicie? Na cylindrze wydaję mi się ,że niema żadnych ubytków/rys oprócz wystającej krawędzi przy oknie wydechowym. Pierścień ewidentnie jest w dwóch częściach. Jak coś mogę zrobić więcej dokładniejszych fotek. Jaki luz na korbie jest ok? Góra dół? Czy na boki?? ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

14 sie 2019, 18:45

szlif na pewno do zrobienia o ile jest to tuleja + nowy tłok + komplet uszczelek na górę przyłóż najlepiej magnes do gładzi cylindra czy się przyklei ale z drugiej strony widzę na uszczelce 3BN wybite a to świadczy że nikt tego wcześniej nie rozbierał czyli bardzo prawdopodobne ze jest nicasil co do jego stanu nie jestem w stanie nic powiedzieć bez zmierzenia cylindra średnicówką

14 sie 2019, 21:00

Przykładałem magnes i nic... Rozbierane to chyba było bo moto ma 50k przebiegu a uszczelki były delikatnie obklejone silikonem ta pod cylindrem jak i ta pod głowicą. Gdzie to polecacie zawieść do zmierzenia ? Ewentualnego tulejowania tak? Mam poszukać jakiegoś zakładu zajmującego się takimi sprawami? Czy lepiej gdzieś wysłać ? Jaki tłok polecacie? I czy ten luz na boki jest ok? http://cloud.tapatalk.com/s/5d546817e6b3e/VID_20190814_182717462.mp4

14 sie 2019, 21:56

no czyli masz nicasil
jezeli tłok przejeździł 50k przebiegu to nawet nie ma po co mierzyć cylindra na 120% jest jajo
co do tulejowania można to zrobić ALE fachowiec musi być dobrze ogarnięty żeby nową tuleję oszlifował tak żeby nie haczyła o zawór wydechowy a o takich fachowców ciężko
korbowód absolutnie do wymiany bez 2 zdań ludzie robią po 20- 30 kkm max na ori korbie choć zdarzają się wyjątki jak u ciebie
jak bym ja był w twojej sytuacji szukał bym cylindra używanego do szlifu + do tego tłok wossner + korbowód też wossner

-- 14 sie 2019, 23:07 --

na allegro facet sprzedaje cylinder razem z tłokiem za 550 można by było go wziąć ale bez tłoka bo jest ze starszej wersji

15 sie 2019, 7:53

kubakuba33 pisze:Przykładałem magnes i nic... Rozbierane to chyba było bo moto ma 50k przebiegu a uszczelki były delikatnie obklejone silikonem ta pod cylindrem jak i ta pod głowicą. Gdzie to polecacie zawieść do zmierzenia ? Ewentualnego tulejowania tak? Mam poszukać jakiegoś zakładu zajmującego się takimi sprawami? Czy lepiej gdzieś wysłać ? Jaki tłok polecacie? I czy ten luz na boki jest ok? http://cloud.tapatalk.com/s/5d546817e6b3e/VID_20190814_182717462.mp4

cedec1 pisze:no czyli masz nicasil
jezeli tłok przejeździł 50k przebiegu to nawet nie ma po co mierzyć cylindra na 120% jest jajo
co do tulejowania można to zrobić ALE fachowiec musi być dobrze ogarnięty żeby nową tuleję oszlifował tak żeby nie haczyła o zawór wydechowy a o takich fachowców ciężko
korbowód absolutnie do wymiany bez 2 zdań ludzie robią po 20- 30 kkm max na ori korbie choć zdarzają się wyjątki jak u ciebie
jak bym ja był w twojej sytuacji szukał bym cylindra używanego do szlifu + do tego tłok wossner + korbowód też wossner

-- 14 sie 2019, 23:07 --

na allegro facet sprzedaje cylinder razem z tłokiem za 550 można by było go wziąć ale bez tłoka bo jest ze starszej wersji
Zawór z cylindrów 4FU 00 nie pasuje w cylinder 3MB 00 i 3BN 00

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

23 sie 2019, 10:40

Siema! Oddałem cylinder do firmy która specjalizuję się szlifem cylindrów , pomierzyli mi średnicówką i wyszło ,że żadnego jajka nie ma. Zeszlifowali mi ostre krawędzie w oknie wydechowym oraz zrobili honowanie , po zabiegu cylinder ma 56.03. Pytanko na ile pasować tłok? Ten będzie git? https://www.rooader.pl/produkt/tlok-yam ... cja-c.html
Łożysko tłoka ma się rozumieć ,że wymienia się obowiązkowo? Pozdrawiam.

23 sie 2019, 17:01

Jaki jest wymiar starego tłoka?

24 sie 2019, 11:31

Nie jestem w stanie teraz powiedzieć ponieważ nie mam dostępu do mikromierza. Czy mógł by mi ktoś powiedzieć jaki powinnien być zalecany luz montażowy?

24 sie 2019, 11:33

Kwestia tłoka 0.04-0.06

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz