Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Wałek pompy wody

18 sty 2014, 16:54

Witam.

Jutro wstawię zdjęcia, ale mam pytanie odnośnie wałka pompy wody.

Wymieniłem simmering pod koniec grudnia ale byłem zmuszony dziś zdjąć pokrywę sprzęgła, lecz przy spuszczeniu oleju zauważyłem, że olej ma szary kolor, w środku można było zauważyć że elementy pokryte olejem były w płynie.

Winny jest wałek pompy wody? Czy źle założyłem simmering, ale czy można go źle założyć?

-- 20 sty 2014, 19:36 --

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy w pokrywie sprzęgła może się coś wyrobić... wałek ma różne przebarwienia, więc może jest już lekko zużyty i trzeba go wymianić ?

Dziś przy wyjmowaniu wałka pompy z uszczelniacza wyleciało trochę oleju zmieszanego z płynem chłodniczym - simmering był zmieniony latem...

Re: Wałek pompy wody

22 sty 2014, 1:23

Najwidoczniej się już wtarł, chyba, że uszczelniacz jakoś krzywisz przy wkładaniu.

Re: Wałek pompy wody

22 sty 2014, 7:10

Na zdjęciu te wtarcia wyglądają na delikatne, u mnie przy samym wirniku były trochę większe i tamtędy puszczało mimo nowego uszczelniacza. Wymieniłem wirnik na używany, po uprzednim upewnieniu się że nie ma żadnych ubytków i problem ustąpił.
Odpowiedz