Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

prędkościomierz działa do tyłu !

09 maja 2014, 14:38

Witajcie
Od zakupu nie działał mi prędkościomierz okazało się że przy kole w obudowie prędkościomierza nie było takiego małego wałka napędzającego linke a zarazem sam licznik. Zakupiłem całą część ( cały czarny plastikowy znajdujący się przy kole zespół ) włożyłem linkę i ku mojemu zdumieniu licznik nie działa gdy motor porusza się do przodu reaguje natomiast na ruch do tyłu
Macie jakiś pomysł jak to naprawić by wszystko tak jak być powinno ?

Re: prędkościomierz działa do tyłu !

09 maja 2014, 14:41

licznik oryginalny? slimak oryginalny?

09 maja 2014, 14:44

Po dobrej stronie założyłeś ślimak? :F

12 maja 2014, 15:40

Hej
Licznika nie rozbierałem obracając linką gazy wskazówka reaguje i porusza się tylko dlaczego w odwrotną stronę... ?? <glowawmur>

12 maja 2014, 16:19

Sprawdź czy w ślimaku nie jest coś uszkodzone i dobrze pracuje na kole. Najlepiej odczep linkę od licznika i kręć kołem tak jakbyś jechał do przodu i zobacz czy się kręci linka. Jeśli nie to szukaj w ślimaku.

Jeśli kręci się z kołem to podłącz do licznika, a koniec od ślimaka podłącz do wkrętarki i zobacz czy wskazówka się podnosi. Jeśli nie to szukaj w liczniku. Możliwe, że coś się obrobiło i w jedną stronę łapie, ale w drugą się ślizga. Sprawdź i będziesz wiedział gdzie szukać, a później tylko rozbieranie i przegląd co nie gra.

12 maja 2014, 20:46

Ja mam ten sam problem, ale u mnie w RS był ślimak z lewej a teraz jest z prawej :D

14 maja 2014, 10:01

masz ślimak z dt 125 lc2
przełóż go od strony tarczy i będzie działał
załączam 2 zdięcia po których sam dojdziesz o co mi chodzi
http://www.motorcyclespecs.co.za/Galler ... R%2085.jpg
http://worldcarslist.com/images/yamaha/ ... 5-r-11.jpg
Odpowiedz