Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

płyn chłodniczy zagotował sie

05 cze 2014, 13:06

Witam Wszystkich.
Mam Problem.Otóż wczoraj złożyłem yamaszke po remoncie(szlif nowy tłok) i zrobiłem wczoraj 35 km i temperatura była odpowiednia,było w miare ciepło koło 23 stopni wszystko ok,dzisiaj pojechałem nia do szkoły(5km) też ok ale jak już wróciółem to słysze że sie gotuje,nie jechałem szybko nie wysokie obroty(średnio 5,5tys.) odkręciłem korek od chłodnicy i po prostu wystrzelił,dodam ze niedługo przed remontem sie to zaczęło.co sie mogło stać??co zrobić? Prosze o pomoc.

Re: płyn chłodniczy zagotował sie

05 cze 2014, 14:45

Wywalona uszczelka pod głowicą, termostat, zatarta pompa wody, niedrożność przewodów chłodniczych.

05 cze 2014, 19:30

Być może że to pierwsze.zatarta czyli??bo patrzyłem własnie na wirnik pompy wody chciałem nim ruszyc ale sie nie dało,to tak ma być czy nie??Prosze o pomoc.Ale uszczelka pod głowicą nowa jest splanowana głowica na szkle i cylinder tez chpciaż tak troszke tylko .

05 cze 2014, 19:34

Wirnik pompy wody bedzie sie ruszal wtedy i tylko wtedy gdy wal sie kreci, jak masz zdjety dekiel pompy wody to kopnij raz czy dwa i zoabcz czy sie kreci

05 cze 2014, 22:33

to w takim razie trzeba wymienić uszczelke pod głowicą i to tym razem na 3 warstwową bo juz 2 razy była jedno i lipa jest.Tylko teraz pytanie czy jak bd wymieniał to musze planowac cylek i glowice czy nie trzeba??Wystarczy jak dam normalnie 3 uszczelki i bd wszystko ok??

05 cze 2014, 22:36

Trzeba planować koniecznie, wczesniej pewnie nie planowałeś i dlatego jednowarstwowa puszczała.

05 cze 2014, 22:37

Jakie 3 uszczelki? Jedna uszczelka i tyle. Możesz dać jednowarstwową ale i 3 też, chociaż jeżeli powierzchnia cylka i głowicy bedzie idealnie prosta to jednowarstwowa da rade. Tak, jezeli uszczelka puszcza to trzeba oddac do planowania

06 cze 2014, 8:42

ok dobra dzięki wielkie za pomoc.Ale to w końcu dać jedną czy 3 uszczelki po tym splanowaniu??

06 cze 2014, 9:49

Jedną trzywarstwową albo jedną jednowarstwową jak będzie dobrze splanowane to jednowarstwowa sprawi.

07 cze 2014, 10:21

"JEDNĄ trzywarstwową"???jaka to jest??mozesz dac link do tej uszczelki bo ja słyszałem tylko ze zakłada sie 3 uszczelki na raz. tak jak tutaj post7976.html?hilit=wymiana%20uszczelki%20dt%20125#p7976
Odpowiedz