• Dzisiaj jest 14 cze 2025, 1:43
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[Inny] TDR 125 własnoręczny remoncik przez laika

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

TDR 125 własnoręczny remoncik przez laika

Postautor: karolexi » 23 cze 2014, 18:28

Witam wszystkich forumowiczów chciałbym prosić o wsparcie duchowe i zdjęciowe ew. mózgowe w sprawie mechaniki tdr 125 :mrgreen: Dodam że silnik jest identyczny co w DT 125R więc każdy może się wypowiedzieć bo na pewno każdy się chociaż trochę zna na tym:D ja pierwszy raz rozbieram silnik motocyklowy :F oglądałem parę poradników na youtube i troche czytałem na różne tego typu tematy więc teorie mam zaliczoną czas na praktykę :arrow:

silnik rozebrałem śrubka po śrubce wszystko złożone do kupy w jedno miejsce w róźne pudełeczka żeby nic mi się nie pomyliło przy składaniu z powrotem. wstępnie stwierdziłem że są luzy na korbie słychać było lekkie pukanie gdy silnik chodził na niskich obrotach do tego motocykl nie miał siły za bardzo jechać na niskich obrotach potrafił nawet przygasać przy ruszaniu z pierwszego biegu :/

Dzisiaj zawiozłem wał do salonu Yamahy zamówiłem korbe prox-a uszczelniacze wału prox-a i komplet uszczelek na cały silnik Atheny wstępnie wyliczone zostało 650zł do zapłacenia za cześci i robocizne. :roll: ale tak terazmyśle czy o czymś nie zapomniałem podsuńcie mi co jeszcze mam zamówić żeby zrobić kompletny remont ;P łożysk w skrzyni nie myślę wymieniać, a łożyska wału kupię w Hurtowni łożysk to może będzie trochę taniej :)

Ale mniejsza o to mam 2 problemy
1. łożysko od przeciwwagi które siedzi w jednym karterze jak je wyciągnąć? aby z jednej strony je widać więc go nie wybije :/

2. podeślijcie zdjęcia jak powinna być prawidłowo złożona skrzynia biegów bo przy rozpoławianiu silnika nie przyjrzałem się dokładnie jak co było ułożone i teraz mam problem bo nie mogę jej ułożyć tak jak powinna być (tam są takie 3 wybieraki które mi się po prostu pomieszały i nie wiem który gdzie powinien być) <help>

Z góry dzięki za informacje;)
karolexi

Motocykl: Yamaha TDR 125

Re: TDR 125 własnoręczny remoncik przez laika

Postautor: jakub111 » 23 cze 2014, 19:20

Co do łożysk na wał to kupowanie tanich z hurtowni to głupota, najlepiej dać KOYO, NTN lub SKF.
Awatar użytkownika
jakub111
Moderator

Motocykl: DT125R, SR500, S51
  • Link do galerii

Postautor: Johnny » 23 cze 2014, 19:42

NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: karolexi » 23 cze 2014, 20:06

Johnny dzięki za filmik ale oglądałem go no spoko myślałem że wystarczy zdjęcie mi podesłac jak wygląda ta skrzynia no ale dobra obejrze i ogarne sobie ;P ;P co do łożysk będę szukał tych firm tylko po prostu w hurtowni jest taniej jak w sklepie ;P

Kolejne pytanie po czym poznać czy tarcze sprzęgła są do wymiany czy jeszcze polatają :D bo w moim moto jak wyciągnąłem sprzęgło i popatrzyłem na te tarcze to wyglądają tak jakby nieźle zjechane bardzo mało jest tej okładziny według mnie ale się nie znam wiec sie pytam :mrgreen:
karolexi

Postautor: jakub111 » 23 cze 2014, 22:11

Musisz pomierzyć te tarcze i porównać z wymiarami podanymi w tym temacie

topic19.html
Awatar użytkownika
jakub111
Moderator

Motocykl: DT125R, SR500, S51
  • Link do galerii

Postautor: karolexi » 24 cze 2014, 7:16

ok w piątek po mierze je a jak będzie trzeba wymieniać tarcze to przekładki też trzeba od razu kupować?
karolexi

Postautor: Enduros70 » 24 cze 2014, 10:34

Korbowód proxa 250-270zł
Uszczelniacze proxa 70zł
Uszczelki Atheny ~90zł

reszta za wstawienie korbowodu ?

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: karolexi » 24 cze 2014, 13:25

korbowód proxa 300 uszczelniacze proxa na wał 70zł uszczelki atheny 130zł no i 150zł przebicie korby. zapomniałem zamówić linke od sprzęgła ;/ bo jakiś mózg dorobił swoją z linki od sprzęgła od malucha nieźle co nie?

-- 24 cze 2014, 12:27 --

olej do mieszanki motul 710 czy ipone samurai? a może jakieś inne tańsze polecicie? chciałbym jakiś tańszy i żeby dobrze smarował najlepiej do dozownika bo np. czytałem że motul 800 nie nadaje się do dozownika...
karolexi

Postautor: Enduros70 » 24 cze 2014, 14:18

Do dozownika może być Ipone scoot run 2 (truskawkowy zapach), lepszy od Castrol Power 1 Racing, a u mnie w sklepie za 39zł go sprzedaję.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: karolexi » 24 cze 2014, 14:20

a coś jeszcze tańszego?:D a możewystarczy zwyczajny stihl albo makita? (mam dostęp taniej kupić)
karolexi

Następna

Odpowiedz

Wróć do Mechanika