• Dzisiaj jest 18 cze 2025, 8:10
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Wysokie obroty

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Re: Wysokie obroty

Postautor: Riley » 04 wrz 2014, 12:08

Trzeba sprawdzić jeszcze świecę i wyczyścić gaźnik. Mi jak kichał to kompresja już była mizerna.

sito79 pisze:
cedec1 pisze:nie rób ze mnie ani z innych użytkowników tego forum debili prosze ,śróba od przepustnicy to śróba od przepustnicy a śruba od mieszanki paliwo powietrze to śróba od mieszanki paliwo powietrze

Nie śróba tylko śruba 8)
Sprecyzuj w końcu, bo raz piszesz "śruba powietrza", a później na tą samą już "śruba od mieszanki paliwo powietrze"

Niech będzie wkręcam tą od "składu mieszanki " (ja będę ją tak nazywał, bo tak mnie nauczono w szkole i w każdym podręczniku z mechaniki samochodowej jaki weźmiesz do ręki, jest tak napisane)
czyli zamykam lub mocno przymykam kanał wypływu paliwa dla biegu jałowego i co nie da się jechać na średnich i wysokich obrotach?
No proszę Cię przecież wypływ paliwa z tego kanału w stosunku do tego co poda rozpylacz z dyszy głównej jest tak mały, że nie robi to różnicy podczas pracy na średnich i wysokich obrotach, że nie wspomnę o fakcie zanikania tego wypływu wraz ze zwiększaniem otwarcia przepustnicy.
Rzuć tu okiem, niejaki stefan dość sprawnie i rzeczowo to opisuje, książki już nie musisz czytać, bo ładnie to streścił.
http://www.motorniczy.fora.pl/suzuki-vx800-uklad-paliwowy,11/sruba-regulacyjna-skladu-mieszanki,1429.html

Aaa, bo bym zapomniał, cofnij się do posta autora i przeczytaj jaki ma problem, bo moim zdaniem taki "nieregulacyjny" raczej.

Mechanika motocyklowa, a samochodowa nieco się różni.
Kolega Stefan napisał:
Mamy gaźniki ze śrubą regulacyjną powietrzną składu mieszanki paliwowo-powietrznej wolnych obrotów i w tedy odkręcając tą śrubę zwiększamy ilość powietrza w stosunku do paliwa ( czyli zubożamy mieszankę paliwowo - powietrzną wolnych obrotów ), no i wkręcając tą śrubę będzie odwrotnie.

Mamy również gaźniki ( i te są w naszym moto ) i ta śruba to śruba regulacyjna składu emulsji paliwowo-powietrznej ( czyli inaczej już wymieszane paliwo z powietrzem ) i w tedy jak wykręcamy taką śrubę to zwiększamy ilość emulsji paliwowej ( czyli wzbogacamy mieszankę paliwowo - powietrzną , odwrotnie jak wyżej ) i oczywiście wkręcając tą śrubę będzie odwrotny rezultat .

Nie chce się kłócić, ale mam pytanie do sito79 mam Yamahę Virago 535 nie zmieniając położenia przepustnic, iglic i poziomu paliwa w komorach, jedynie kręcąc "śrubą składu mieszanki" silnik zmienia charakter pracy w całym zakresie obrotów (nie wkręca się dobrze, dławi się, kicha, prycha, strzela, nie równo pracuje, obroty falują itp.) jak również zmienia się kolor świecy. Dodam jeszcze, że gaźniki są zsynchronizowane, luzy zaworowe ustawione, kompresja 10,5 bar. Czym to jest spowodowane?

P S

Ja myślę, że
wypływ paliwa z tego kanału w stosunku do tego co poda rozpylacz z dyszy głównej jest tak mały, że jednak robi to różnicę podczas pracy na średnich i wysokich obrotach.
Serwisówki http://chomikuj.pl/rileyer/Yamaha
Riley

Motocykl: DT 125R

Postautor: Enduros70 » 04 wrz 2014, 13:45

Za dużo się czyta, za mało praktykuje. Ja już ogólnie zaprzestałem politykowanie z tym użytkownikiem, lecz w tym przypadku dodam taki przykład dla przemyślenia.
Gaźnik z dysza główną 130, dysza wolnych obrotów 50. W dalszym ciągu dysza wolnych obrotów nie odgrywa roli przy większych obrotach ?

Riley reakcja jest jak najbardziej poprawna, w silnikach 2t zauważa się to przy obrotach maksymalnych również.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: Riley » 04 wrz 2014, 19:59

Enduros70 Oczywiście w pełni to rozumiem. Chciałem przytoczyć inny dobrze znany mi przykład, ponieważ kiedy cedec1 napisał w odniesieniu do DT to został źle potraktowany.
Serwisówki http://chomikuj.pl/rileyer/Yamaha
Riley

Motocykl: DT 125R

Postautor: cedec1 » 04 wrz 2014, 22:50

nie pogada normalnie z człowiekiem który próbuje zabić teorią i linkami ....
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: sito79 » 05 wrz 2014, 0:00

Enduros może nie wrzucajmy wszystkich gaźników do jednego wora, bo zanim wprowadzono wtrysk, to powstało wiele konstrukcji gaźników bardzo zaawansowanych technicznie i oczywiście są konstrukcję, gdzie będzie miało to wpływ na pracę w pozostałym zakresie, ale gaźnik DT jest chyba jeśli nie na pewno jednym z najprostszych.
Proszę bardzo, tak oto reaguje gaźnik DT na wkręcanie do oporu śruby składu mieszanki.
Wróćmy do tematu, czy jest tu jakieś "Buuu" z którym autor posta ma problem po odkręceniu manetki? Czy kręcenie śrubą składu wywołuje taki efekt? Ja tego nie zaobserwowałem, więc jeśli ma to "Buuu" to co ma regulować?
sito79

Motocykl: mam

Postautor: cedec1 » 05 wrz 2014, 9:25

czyli według twojego toku myślenia śruba składu mieszanki nie służy do regulacji mieszanki paliwo-powietrze ? <ok>
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: Enduros70 » 05 wrz 2014, 11:11

Jeśli dysza wolnych obrotów jest źle dobrana do stanu gaźnika oraz silnika, warunków atmosferycznych to kręcenie ową śrubą nie przyniesie zamierzonego efektu, spotkałem się nawet z przypadkami braku reakcji w obojętnie jakim położeniu.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: Frozen » 05 wrz 2014, 16:37

sito79 pisze:Enduros może nie wrzucajmy wszystkich gaźników do jednego wora, bo zanim wprowadzono wtrysk, to powstało wiele konstrukcji gaźników bardzo zaawansowanych technicznie i oczywiście są konstrukcję, gdzie będzie miało to wpływ na pracę w pozostałym zakresie, ale gaźnik DT jest chyba jeśli nie na pewno jednym z najprostszych.
Proszę bardzo, tak oto reaguje gaźnik DT na wkręcanie do oporu śruby składu mieszanki.
Wróćmy do tematu, czy jest tu jakieś "Buuu" z którym autor posta ma problem po odkręceniu manetki? Czy kręcenie śrubą składu wywołuje taki efekt? Ja tego nie zaobserwowałem, więc jeśli ma to "Buuu" to co ma regulować?

Jeśli jesteś na prawdę tak uparty to specjalne dla ciebie nagram film gdzie ewidentnie słychać że po przekreceniu śruby mieszanki robi buuu a po dobrym wyregulowaniu ładnie chodzi(też mam dt),mam to zrobić?
Po I szukaj. Po II szukaj. Po III na pewno podobny temat istnieje, więc szukaj. 8)
Awatar użytkownika
Frozen
Moderator

Motocykl: Jamacha dete 125 iks '06
  • Link do galerii

Postautor: pepik127 » 07 wrz 2014, 20:44

Problem rozwiązany w dyszy głównej znajdowało się ziarenko z jakiegoś krzaka czy trawy po czyszczeniu gaźnika motor chodzi jak wcześniej Dzięki wszystkim za odpowiedzi Pozdrawiam ;)
pepik127

Motocykl: Yamaha Dt 125R 1999

Postautor: sito79 » 08 wrz 2014, 15:17

pepik127 pisze:Problem rozwiązany w dyszy głównej znajdowało się ziarenko z jakiegoś krzaka czy trawy po czyszczeniu gaźnika motor chodzi jak wcześniej Dzięki wszystkim za odpowiedzi Pozdrawiam ;)

Oczywista sprawa, to nie mogło być nic innego niż dysza główna.

Frozen, gdzie Twój film z efektem Buuuu? Czekasz na moją zgodę czy co?
sito79

Motocykl: mam

PoprzedniaNastępna

Odpowiedz

Wróć do Mechanika