• Dzisiaj jest 18 cze 2025, 8:12
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Piszczenie z okolicy sprzegla

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Piszczenie z okolicy sprzegla

Postautor: utex » 02 paź 2014, 18:25

Witam,
mam problem z yamaha dt 125 r 1996.Problem pojawil sie po wymianie sprzęgla,wymieniałem je samemu pierwszy raz w życiu.Sprzeglo działa ,wymienilem cały komplet na NHC,wymieniłem olej na nowy motul wedłóg serwisówki 700 ml ,biegi wchodzą ładnie ,przyspiesza dobrze ale cos piszczy z okolicy(wydaje mi sie na słuch) sprzegła.Dodam że sprzeglo klekocze na ciepłym silniku a po wcisnieciu sprzegla przestaje ,kosz sprzeglowy nie ma luzów ale wyraznie je słychać.Motor tez troche gubi obroty ,a gaznik wyczyszczony miesiąc temu.Co może piszczeć? czy to lożysko na którym siedzi kosz sprzęgłowy i dla tego klekocze ? Jak dodam gazu to piszczenie zanika i słychać je tylko na luzie na wolnych obrotach.
Motor pewnie oddam do mechanika, ale może ktoś podsunie jakis pomysł.
utex
Donator

Motocykl: yamaha dt 125 r

Re: Piszczenie z okolicy sprzegla

Postautor: Enduros70 » 02 paź 2014, 20:29

Pompa wody może piszczeć.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: utex » 02 paź 2014, 20:35

Dzieki Enduros70 czy cos z tym robic?Dla czego piszczy?
utex
Donator

Postautor: Enduros70 » 02 paź 2014, 21:11

Jeśli to pompa to może się zacierać wirnik w aluminium, gdyż podkładka pomiędzy trybem a aluminium z czasem potrafi zaklepać otwór ośki wirnika, a dzięki skośnym zębom trybu ośka jest przyciągana w stronę wału podczas pracy co jeszcze bardziej klinuje ją w stożku. Namieszałem, ale ciężko to wytłumaczyć klawiaturą :)

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

• Link do galerii

Postautor: utex » 02 paź 2014, 21:20

Gdzies pisałes zeby sprawdzic pompe nalezy odlaczyc zebatke od pompy pod deklem i na chwile odpalic motor czy tak? jesli to pompa to jak to naprawiac?Czy jesli dodaje gazu i zgrzytanie zanika to by byla pompa?kurcze wydaje mi sie ze ten hałas dobiega ze sprzegla ale trudno to okreslic na sluch.
utex
Donator

Postautor: Enduros70 » 02 paź 2014, 22:00

Przedtem pisałeś, że piszczy, teraz że zgrzyta. Oddaj do dobrego mechanika.

Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

• Link do galerii

Postautor: utex » 02 paź 2014, 22:09

Sorki mój błąd, to zgrzytanie odglos tarcia metal o metal lub łożysko zatarte.Oddam do mechanika mimo wszystko ale chciałbym miec rozeznanie,prostą żecz mógłbym zrobić we własnym zakresie.Dzieki za zainteresowanie pozdrawiam.
utex
Donator

Postautor: Johnny » 03 paź 2014, 13:53

zdejmiesz dekiel sprzęgła to zobaczysz
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: utex » 05 lis 2014, 22:43

Panowie witam,okazuje się że było za mało oleju :F Dolałem, poziom teraz jest w porządku.Zgrzytanie znacznie ucichło ale czasami je delikatnie słychać.Czy wiecie co mogło paść przy zbyt niskim poziomie oleju?Dodam że słychać je tylko na wolnych obrotach,a gdy dodam gazu cichnie.Jutro podjade do mechanika, ale może ktoś z Was podpowie co mogło sie stać.Zobacze czy będzie mówił o tym samym co Wy.Licze na pomoc ,pozdrawiam.

-- 08 lis 2014, 18:40 --

Witam,dziś zdjąłem dekiel sprzęgła i okazuje się że ta duża zębatka na koszu sprzęgłowym minimalnie ociera o nakrętke na samej górze czyli chyba na wałku wyrównoważającym.Więc chyba kosz sprzęgłowy musi mieć takie luzy.Próbowałem nim poruszać prawo lewo i jest luz.Mam nadzieje że dobrze to wyjaśniłem.Rozumiem że łożysko sprzegła do wymiany?Dodam że poprzedni właściciel miał założone przekładki w koszu wszystkie tymi wypustami w jedną stronę.Ja starałem się je ułożyć według poradnika czyli w 360 stopni,ale nie mogłem idealnie równo tego zrobić.Na koszu sprzęgłowym jest też wybite kółeczko rozumiem że ma się to pokrywać z jakimś znakiem na drugiej części kosza?
utex
Donator

Odpowiedz

Wróć do Mechanika