Odpowiedz

zawór wydechowy nie działa.

10 sie 2015, 11:25

Witam.
Mam taki problem:
Wszystko było ładnie pięknie do jakiegoś czasu. Przyjechałem do domu zostawiłem moto na noc, następnego dnia wsiadłem by znowu się przejechać i odczułem ze na wyższych obrotach nie idzie już jak rakieta. Ściągnąłem dekielek i dodawałem gazu wyszło na to że zawór się nie otwiera. Zaczął ciężko bardzo chodzić jak próbowałem go poruszyć śrubokrętem i ledwo ledwo mi sie to udało. Silniczek zaworu działa aku naładowany w czym problem? Dodam jeszcze że od tego czasu kiedy zawór nie działa słychać taki metaliczny dźwięk stukotanie... proszę o jakieś pomysły co to może być mógł się rozkręcić ten zawór, zablokować, zatrzeć?

Re: zawór wydechowy nie działa.

10 sie 2015, 13:30

Może linka się zerwała. Możesz rozkręcić zawór i zobaczyć czy nie jest zapieczeny od nagaru.

23 wrz 2015, 12:38

Witam mam podobny problem, tylko że u mnie nie dochodzi prąd do zaworu (tak mi sie wydaje) bo nic sie nie dzieje ja przekręcę kluczyk, ktoś może wie jak mogę usunąć taką awarie? proszę o poradę <help>

23 wrz 2015, 13:45

Aq masz dobre?

23 wrz 2015, 14:06

Tak zakupiłem nowe AQ bo myślałem ze pomoże ale nic nie ruszyło.

-- 23 wrz 2015, 15:08 --

Nie raz jak odpale to inaczej chodzi znaczy tak jak powinien ale nie wiem od czego to załeżne jak jakby przerywało prąd. nie wiem :/

24 wrz 2015, 22:41

kurwa bezpiecznik w przekazniku glownym sprawdz ...

28 wrz 2015, 22:25

Witam, ja mam podobny problem. Yamahe w pełni odblokowałem 5 lat temu i aż do dziś nic się z nią nie działo :/
A więc zacznę od tego, że od jakiegoś czasu zaczął mi szwankować zawór. Gdy przekraczałem 9 tys obrotów to zawór wtedy chyba się w pełni zawsze otwierał, powstawał inny dźwięk (na razie to normalne co opisuje) ale jak jak schodziłem z obrotów i np zszedłem do 7,5tys obr to zawór wciąż był otwarty (motor był głośny, inny jak zawsze), wtedy musiałem zejść z obrotami poniżej 6 tys i wszystko wracało do normy (motor ucichł i nie miał zamuły pomiędzy 6,5 - 7,5 tys obr) przekraczam 9 tys obr i tak w kółko.

Dobra a teraz to co mi się dziś stało.
Wracam do domu i w pewnym momencie podczas przyspieszania około 6 tys obr nagle osłabł motor i zaczął wydobywać dziwny dźwięk, grzechocze teraz coś cały czas w silniku. Nie da się odpalić z kopniaka, tylko z pychu. Jak już odpali to trzeba cały czas gazowac aby nie zgasł.
Nagrałem filmik jak teraz pracuje moto, zaraz wstawię link tylko, załaduje się filmik na YouTube :)

Mam wrażenie, że ten zawór gdy jest zgaszony motor jest cały czas zamknięty i w ogóle nie pracuje dlatego z kopniaka nie chce odpalić, bo silnik się dusi.
Ja obstawiam, że na pewno winowajca jest ten zawór, poradzicie jak się za to zabrać?

Jest już filmik:
https://youtu.be/8Gunx_iMzUI

29 wrz 2015, 7:41

Tłok tam jeszcze masz? Czy przez 5 lat silnik był nie ruszany?

29 wrz 2015, 14:55

Silnik od 5 lat nie ruszany, tylko zmieniałem olej, bo nic się nie działo. Przebieg mam oryginalny 26tys km. Sam jestem w szoku, że to jeździ, bo w palnik dostaje równo. Oleju nie ubywa, nie kopci i nie ma jakiś objawów aby silnik się kończył l. Przyczynę chyba znalazłem. Mam zerwana linkę od ypvs nr 1.

01 paź 2015, 12:50

Hej to ja dalej z tym przekaźnikiem, czy muszę odkręcać bak żeby przekażnik sprawdzić bo jest ograniczony dostęp, od czego sie mam zabrać żeby to sprawdzić? Jest nowy AQ założony ale prądu nie widać w moto (wina instalacji elektrycznej? )
Odpowiedz