• Dzisiaj jest 20 cze 2025, 11:18
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT80] Chłodnica,Cylinder

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Chłodnica,Cylinder

Postautor: Huwei » 10 sty 2016, 15:53

Witam.Latem jeździłem z wodą w chłodnicy.Lecz urwała mi się linka od sprzęgła i również nie działało sprzęgło po włożeniu innej linki.Nieoczekiwanie przyszły mrozy.Całkiem zapomniałem że w mojej dt mam wodę w chłodnicy.Gdy się zorientowałem i zacząłem ją zlewać była już troche zamarznięta.Ostatnoi naprawiłem sprzęgło zalałem chłodnicę płynem i chciałem ją odpalić.Nie chciała odpalić gdy odpalałem benzyna ulewała się po trochu z cylindra przez dziure do wydechu.Odpaliła ze 3 razy tak na 5 sekund lecz gasła i kolejne próby nie przynosiły skutku.Co się mogło stać czy pękły rowy w cylindrze(lecz płyn raczej się tam nie wlewa)?? Wskazuje na to że sa popękane pierścienie ale było wszystko ok wcześniej gdy jeździłem.Powiedzcie co może być przyczyną takiego zjawiska??
Pozdrawiam.
Tak na koniec jak coś to rok produkcji mojej dt to 1983r.
Huwei

Motocykl: Yamaha dt 80

Re: Chłodnica,Cylinder

Postautor: Johnny » 10 sty 2016, 17:12

Po takim okresie gdy moto stoi powinieneś zrobić podstawowe czynności - zrobiłeś je?

Opcja z woda jest możliwa - cylinder jest z żeliwa i łatwo pęka, aby całkowicie usunąć wodę/płyn chłodniczy z cylindra należy przechylić moto na lewą stronę i odkręcić śrubkę z cylindra, która jest rownolegle umieszczona co śruba trzymają uchwyt do linki sprzęgła.

Mogło coś walnąć, zrób szybki serwis, sprawdź iskrę, kompresję - możesz zdjąć i cylinder z głowicą - komplet uszczelek nie jest drogi a będziesz wiedział co i jak.
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Re: Chłodnica,Cylinder

Postautor: Huwei » 11 sty 2016, 22:56

Już,wszystko ok.Dzisiaj kolejny raz spróbowałem odpalic na świecy z mniejszą ciepłotą i odpalil odrazu.Nie wiem dokladnie czy swieca pomogla czy poprostu po ponownej próbie odpalil.
Huwei

Motocykl: Yamaha dt 80

Odpowiedz

Wróć do Mechanika