• Dzisiaj jest 20 cze 2025, 22:42
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Problemy po zakupie - Regulacja i ustawianie, co i jak?

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Problemy po zakupie - Regulacja i ustawianie, co i jak?

Postautor: kxnrvd » 17 kwie 2016, 19:32

Siemanko, jestem teoretycznie szczęśliwym posiadaczem DT 125 LC '84. Praktycznie potrzebuje ona męskiej ręki by zaczęła działać jak należy. Chciałbym uzyskać informacje co mam zrobić aby zaczęła działać.

Oto problemy:

1. Czy trzeba trzymać ssanie podczas odpalania na zimnym? Ono nie powinno samo się "blokować"?
2. Ona strasznie zamula na niskich. Potrafi sie zadusić podczas początkowej jazdy na wolnych(ruszanie itd). Potem jak dostanie rezo to jeździ normalnie nawet na wolnych. Co więcej wczoraj podczas wjazdu pod niewielką aczkolwiek stromą górke zgasła, a nie miała niskich - łot de fak? Oglądałem jakie ludzie cuda na niej wyprawiają i strasznie sie dziwie że moja tak muli.
3. Czy przerywacz jest winowajcą niedziałających kierunków LED? One działają..ale wszystkie jednocześnie.
4. Na wyłączonym silniku i odkręconym kraniku wycieka mi mieszanka jakimś wężykiem, on jest urwany czy to jakiś odpowietrznik?
5. Yamaha strasznie sie grzeje, wlałem testowo wody do zbiorniczka, której praktycznie nieubywa, a wskaźnik zagrzania sie rośnie. Co mam sprawdzić?
6. Dlaczego czasami gdy jade na 3,5/4 manetki moto sie dusi, dławi a nawet gaśnie? Gdy opuszcze troche manetkę to automatycznie jedzie dalej. Wina przepustnicy/linki?

Chciałbym uzyskać rzetelnych informacji w tym temacie, bo przeglądałem już prawie cały ten dział i nie znalazłem odpowiedzi na większość.
Awatar użytkownika
kxnrvd

Motocykl: 84' Yamaha DT 125 LC

Re: Problemy po zakupie - Regulacja i ustawianie, co i jak?

Postautor: Czarny88 » 18 kwie 2016, 8:17

1. Ssania trzymac nie trzeba, samo powinno się blokować.
2. Ja bym przede wszystkim sprawdzil kompresje i potem ewentualnie mozna isc dalej.
4. Za duzy poziom w komorze plywakowej, albo zaworek iglicowy
5. Jest na forum szeroki jak rzeka temat o przegrzewaniu sie moto. Proponuje tam poszukac
Awatar użytkownika
Czarny88

Motocykl: Yamaha DT 125 X

Postautor: Dempilar » 19 kwie 2016, 21:12

1. posiadam tez LC moja nie pali na ssaniu jeśli chce już odpalić na ssaniu muszę trzymać gaz.
3. świeca czy migają pokaż przerywacz jaki jest być może za mały opór ma (będziesz musiał kupić rezystorki i dolutować) 2 czy masz zwykła żarówkę w obrotomierzu czy ledową (spalona) wymień na zwykłą.
5. Moja też się dogrzewa dosyć mocno sprawdź i tak termostat.
Dempilar

Motocykl: Yamaha DT 125 LC

Postautor: beny88 » 17 maja 2016, 21:14

Witam mam podobne problemy z 125 99 część już przerobiłem, więc
1. Niektóre gaźniki tak mają w moim mikumi też tak jest, podnoszę i trzymam w gorze i pali od strzała.
2. Też to miałem z niskich po dodaniu jakby się dusiła/zalewała miałem nieszczelność miedzy dyfuzorem a silnikiem 1cm szpila urwana, po przyłapaniu dużo lepiej
3.Trzeba by przeglądnąć jak to jest tam podłączone
4. Z gaźnika? powinny wychodzić chyba 3 wężyki tak ma być, jak cieknie to coś nie odbija, miałem to jak za mocno przepiekałem kompresorem w wężyk z baku wtedy wszystko wylatuje z gaźnika takie szybkie czyszczonko bez rozbierania, naprawiło się psikając w drugą stronę tz w cieknący wężyk ale już z wyczuciem XD
5.Dużo do sprawdzania też z tym walczę, na początek zagrzej ją i wsadź jakiś termometr do chłodnicy np. od pieca wtedy sprawdzisz czy czujnik lub zegar jest ok czy nie jest z dt80 i nie przekłamuje, u mnie niestety jest ok na końcu zielonego jest 90st , następnie prosta czynność 3 srubki sprawdz termostat o ile wogóle jest XD, sprawdz czy jest obieg, drożność, może też być coś z mieszanką jest temat o grzaniu leć pokolei i sprawdzaj jak dojdziesz daj znać co może mi pomoże XD
beny88

Motocykl: DT125

Odpowiedz

Wróć do Mechanika