• Dzisiaj jest 09 sie 2025, 14:07
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Zacinające się obroty...

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Zacinające się obroty...

Postautor: Witek05 » 26 cze 2016, 7:43

Witam.
Mam problem z zacinającymi się obrotami mianowicie bardzo często silnik nie schodzi do ustawionych 1500 obrotów tylko blokuje się na 3 tys a nawet na 5 tys dotychczas kilkukrotna przygazówka skutkowała ale problem się nasila przygazówki nie działają dopiero jak spróbuje ruszyć na samym sprzęgle to obroty spadną. Jest to bardzo denerwujące gdzie może być problem linki posprawdzałem nie są zagięte nasmarowane, wina nie lezy takze po stronie manetki gazu bo szybko wraca. Zastanawiam się nad przepustnicą w gaźniku widać na niej delikatne wytarcia od korpusu gaźnika. I teraz moje pytanie czy przepustnice w gaźniku można nasmarowac jakimś smarem czy płynem hamulcowym ?? Sprężyna w gaźniku rozciągnieta i założona spowrotem..
Witek05

Motocykl: Yamaha DT125

Re: Zacinające się obroty...

Postautor: Johnny » 26 cze 2016, 8:06

raczej na pewno to będzie przepustnica w gaźniku, zdemontuj gaźnik i sprawdź czy lekko chodzi, jeśli zobaczysz, że jest przytarta to warto przelecieć powierzchnie papierkiem ściernym i usunąć nierówności
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: cedec1 » 26 cze 2016, 10:54

nie powinno się według mnie piłować/ szlifować przepustnicy bo wtedy powiększają się nieszczelności korpus-przepustnica myślę że problemem u ciebie będzie rozdzielacz linek
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: Witek05 » 26 cze 2016, 11:18

cedec1 pisze:myślę że problemem u ciebie będzie rozdzielacz linek

Chodzi ci o takie czarna skrzyneczkę na 4 srubki w ktorej chodzi plastikowy suwak ?? Rozebrałem to naciągłem jak należy nasmarowałem wszystko płynem hamulcowym nic się tam nie blokuje i szybko wraca.

Johnny pisze:raczej na pewno to będzie przepustnica w gaźniku, zdemontuj gaźnik i sprawdź czy lekko chodzi, jeśli zobaczysz, że jest przytarta to warto przelecieć powierzchnie papierkiem ściernym i usunąć nierówności

Czy po tej czynności mogę scianki przepustnicy czymś nasmarować ?? Jak tak to czym...
Witek05

Postautor: paolo9779 » 26 cze 2016, 11:31

Ja bym obstawiał że gaźnik do regulacji.

-- 26 cze 2016, 12:31 --

Ja bym obstawiał że gaźnik do regulacji.
↓↓Linki zaworu wydechowego ypvs różne modele NOWE TANIO↓↓
http://yamahadt.net/linki-zaworu-ypvs-yamaha-dt-125-r-re-sm-x-tdr-tzr-aktualne-t3090.html
↓↓Dekielki, pokrywki prawe zaworu wydechowego ypvs NOWE↓↓
http://yamahadt.net/dekielek-pokrywka-zaworu-wydechowego-yamaha-dt-prawa-strona-t8410.html
->->->Plus zapraszam do swoich galerii :)<-<-<-
Awatar użytkownika
paolo9779
V.I.P

Motocykl: Yamaha DT 125 amfibia hybryda na baterie słoneczne napędzane wiatrem
  • Link do galerii

Postautor: cedec1 » 26 cze 2016, 21:24

Witek05 pisze:Czy po tej czynności mogę scianki przepustnicy czymś nasmarować ?? Jak tak to czym...

nie bo wszystko wciągnie do silnika
tak jak kolega wyżej spróbuj również wyrególowac gaźnik od nowa
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Postautor: Witek05 » 27 cze 2016, 14:24

Gaźnik był czyszczony wymieniono zaworek iglicowym razem z gniazdem, kolor świecy brązowy wykreca się na 10 tys obrotow po co mam go jeszcze regulować, wydaje mi się że zrobiłem wszystko dobrze.. Powiedzcie mi jeszcze jak uczelnic ta pokrywke co się odkreca razem z linka gazu co zamyka komorę przepustnicy. Bo ja robię to uszczelka w płynie takim silikonem specjalnym...
Witek05

Postautor: paolo9779 » 27 cze 2016, 18:16

Kolor świecy nie świadczy zawsze o dobrym doborze dysz. Spróbuj dać większa dyszę wolnych obrotów.
↓↓Linki zaworu wydechowego ypvs różne modele NOWE TANIO↓↓
http://yamahadt.net/linki-zaworu-ypvs-yamaha-dt-125-r-re-sm-x-tdr-tzr-aktualne-t3090.html
↓↓Dekielki, pokrywki prawe zaworu wydechowego ypvs NOWE↓↓
http://yamahadt.net/dekielek-pokrywka-zaworu-wydechowego-yamaha-dt-prawa-strona-t8410.html
->->->Plus zapraszam do swoich galerii :)<-<-<-
Awatar użytkownika
paolo9779
V.I.P

Motocykl: Yamaha DT 125 amfibia hybryda na baterie słoneczne napędzane wiatrem
  • Link do galerii

Postautor: Witek05 » 28 cze 2016, 21:16

Dysza głowna 260, wolnych obrotów 30 mam wkladac jeszcze wieksze ??

-- 28 cze 2016, 21:31 --

Powiedzecie mi jeszcze w jakim sklepie kupię sprężynę gaźnika bo nigdzie nie mogę znaleźć...
Witek05

Postautor: cedec1 » 28 cze 2016, 21:56

ja mam założoną 32.5 a sąsiad 35 oczywiście mamy akcesoryjne dyfuzory różnych firm
cedec1

Następna

Odpowiedz

Wróć do Mechanika