Odpowiedz

problem z płynem chłodniczym

19 lis 2016, 18:33

Witam, mam pewien problem, może nie problem a niepokój bowiem po ostatniej jeździe dt-ką zaczęła palić mi się kontrolka od temperatury. Szybko ją zgasiłem i zajrzałem do chłodnicy, okazało się że nie ma płyny chłodniczego. Nie wiem czym to jest spowodowane, ponieważ płyn był zmieniany we wrześniu i po sprawdzeniu nie widać żadnych wycieków z wężów itp. Po każdej jeździe było jednak słychać że nadmiar wylatuje ze zbiorniczka wyrównawczego. Dodam jeszcze że detka trochę kopci na biało więcej niż w lato, nie wiem jednak czy spowodowane jest to tym że jest zimna czy że padła może ta uszczelka pod głowicą, co wyczytałem na forum? Olej w przekładni jest ok bo sprawdzałem nie ma w nim płynu. Co o tym sądzicie ?

Ps. Po czym poznać uszkodzoną uszczelkę głowicy? Zaznaczę że nigdzie wokół niej nie cieknie ni nic.

Pozdrawiam

Re: problem z płynem chłodniczym

19 lis 2016, 23:06

Jak kopci na biało to raczej spala ten płyn, czyli uszczelka do wymiany.

24 lis 2016, 21:14

Odpowietrzenie skrzyni nie jest zapchane? albo uszczelniacz pompy wody i cisnienie ze skrzyni ucieka poprzez pompe wody, albo uszczelka pod glowica jesli po rozgrzaniu widzisz bialy dym

25 lis 2016, 17:08

po rozgrzaniu właśnie nie widać białego dymu, trochę przykopci, ale to od mieszanki (widzę po kolorze dymu), a gdzie jest te odpowietrzenie skrzyni? Jak sprawdzić czy nie zapchane?

-- 26 lis 2016, 16:13 --

Dzisiaj przed jazdą sprawdziłem ilość płynu w chłodnicy była pełna, zaznaczyłem w zbiorniczku wyrównawczym ilość płynu po czym po jeździe zauważyłem że płynu w zbiorniczku przybyło zaś w chłodnicy ubyło...ale czy to możliwe, że wcześniej ubyło przez takie coś cała ilość płynu??? Czyżby nie trzymał korek od chłodnicy ?
Odpowiedz