• Dzisiaj jest 14 cze 2025, 12:47
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Części, Tuning

Nowy silnik czy cała Yamaha

Tuning optyczny i mechaniczny. Pytania o części seryjne i płyny.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Nowy silnik czy cała Yamaha

Postautor: SIMI102 » 23 sty 2017, 17:13

Niedawno kupiłem Yamahę DT 80/50 pomimo kilku wad sądziłem że to niezła okazja bo nabyłem ją za 2000 zł :) . Mimo że zarejestrowana nie chętnie jeździłem nią po ulicy ze względu na niedziałającą elektrykę. Po kilku dniach od zakupu zepsuł się kopniak i Yamaha odpalała tylko ''na zapych''. Postanowiłem oddać ją koledze który grzebie w motorkach od lat i jest bardziej ogarnięty niż ja. Po rozkręceniu silnika okazało się że to kompletny śmietnik. Zębatka przyspawana do wału :/ , a półksiężyc nie miał właściwie jak złapać zębatki bo miała takie luzy, że uciekała ona w lewo i w prawo. Okazało się też że w silniku nie było ani kropli oleju <ok> . Silnik został ''poprawiony'' i zalany olejem lecz po paru minutach wszystko uciekło. Kolega powiedział że trochę go poklei aby Yamaha mogła tymczasowo jeździć.

Rozwiązanie to jest tylko na chwilę, ponieważ gdy tylko silnik się zepsuje nie ma już czego ratować.
Mam teraz dylemat, bo nie wiem czy kupić nowy silnik w dobrym stanie, czy nową Yamahę w dobrym stanie lecz bez papierów i bawić się w przekładanki (plastiki też są brzydkie i odrapane) i zrobić jedną dobrą a drugą rozpieprzoną bez papierów i ją sprzedać? <?>
Awatar użytkownika
SIMI102

Motocykl: Yamaha DT80 LC2 53V

Re: Nowy silnik czy cała Yamaha

Postautor: zielak1221 » 23 sty 2017, 20:26

Plastiki zawsze można odnowić, poza tym ciężko w endurakach o dobrą kondycje plastików w takich rocznikach jakie mają detki. Ja bym zrobił silnik, troszkę odnowił całość detki i sprzedał za ciekawą sumkę, a potem uzbierał na 125.
Awatar użytkownika
zielak1221

Motocykl: Yamaha dt 125

Postautor: SIMI102 » 23 sty 2017, 20:37

Dzięki za radę pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
SIMI102

Postautor: Vidon » 23 sty 2017, 20:39

Wrzuc jakies zdjecie tego co kupiles, nie chcesz ramy sprzedac ?

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Vidon
Donator

Motocykl: Suzuki DR 650 SE & DT 125 R

Postautor: SIMI102 » 24 sty 2017, 14:28

Yamaha obecnie wygląda tak jak w ogłoszeniu - https://sprzedajemy.pl/yamaha-dt-80-do- ... nr45265827
Ramy nie chcę sprzedawać bo na razie wszystko jakoś chodzi. Będę powoli szukał jakiegoś silnika :)
Awatar użytkownika
SIMI102

Odpowiedz

Wróć do Części, Tuning