Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
17 gru 2013, 18:06
Witam,
Jestem nowy na forum i niedawno (w niedziele) kupiłem Yamah'e DT 125 RN. Mam takie pytanko o zawór wydechowy YPVS, a mianowicie do czego on wogóle jest, tak ogólnie to wiem ale tak głębiej bym chciał się odwiedzić, jakie są objawy gdy jest źle wyregulowany, a najważniejszą informacja jaka bym chciał się od Was dowiedzieć to czy działa gdy nie ma akumulatora ? Bo po przekręceniu kluczyka powinien się obrócić i wrócić na swoje miejsce, zrobić test a gdy akumulatora nie mam nie robi tego i czy po odpaleniu normalnie pracuje zawór YPVS ?
Pozdrawiam
Grzegorz
17 gru 2013, 18:38
Nie działa gdy nie ma akumulatora - musi mieć stałe zasilanie. Nawet po odpaleniu nie będzie działał gdy nie ma aku.
Objawy złej regulacji to muł na niskich obrotach i kop w okolicach 6-7k lub przy zamkniętym cały czas jednostajnie przyspieszanie i obroty kończą się w okolicach 7-8k.
Zawór służy do tego, aby moto miało kopa w każdej partii obrotów.
17 gru 2013, 19:47
Wielkie dzięki za odpowiedz, a powiedz mi jeszcze ile mieści się płynu w chłodnicy bo mam wodę muszę ją zlać i zalać płynem. Jaki to ma być płyn chłodniczy, chyba każdy nawet samochodowy będzie dobry ? Albo jaki polecasz ?
17 gru 2013, 20:22
1l ci starczy, petrygo i inne.
17 gru 2013, 22:09
A jaką byś poradził oponę na tył kostkę, bo ta co jest założona to starta i jakiej firmy klocki tył, przód bo też się kończą. Z góry dzięki za odpowiedzi
20 gru 2013, 18:54
Do tego jest odpowiedni dział z odpowiednim tematem:
topic30.htmlA co do klocków to nie ma tematu o klockach, więc możesz założyć a komuś się przyda w przyszłości.