• Dzisiaj jest 12 cze 2025, 11:21
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT80] Zębatka oraz blokady

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Zębatka oraz blokady

Postautor: XsioR » 13 sty 2015, 14:47

Witam. Dziś postanowiłem przygotować swoja DT przed sezonem wymiana płynów itp, i teraz mam kilka pytań:

Chodzi o Yamahe DT 80 LC 2 v53 1993r.

1.Po zdjęciu pokrywy od strony magneta żeby zobaczyć stan przedniej zębatki zobaczyłem że jest ona nie zabezpieczona (można ją swobodnie zesunąć z wałka. Założyłem tam takie zabezpieczenie(patrz zdj niżej). Pytanie co tam było oryginalnie i czy ktoś mógłby wstawić zdj jak u niego to jest zamontowane.

Obrazek

2. Z góry mówię ze podobny temat jest tutaj: zonk-po-zdjeciu-blokad-t3396.html

Więc u mnie sytuacja wygląda tak że silnik jest świeżo po remoncie. Odblokowany moduł i dyfuzor, końcówkę zamieniłem na inna firmy Proma moto acessori, więc nie jest zablokowana. Problem leży w tym że na biegu jałowym(luz) dt-tka zamyka obrotomierz a jadąc na 6 biegu nie mogę jej wykręcić więcej niż 7.5-8 tys. Gaźnik dobrze wyregulowany moto ładnie się wkręca trzyma obroty. Może zwiększyć dawkę mieszanki w gaźniku ?(chyba tak to się nazywa). Nie mam przyrządu do zmierzenia kompresji.

Z góry dzięki za pomoc. XsioR
Awatar użytkownika
XsioR

Motocykl: Yamaha DT 80 LC2 v53, Yamaha YZ 250 2t

Re: Zębatka oraz blokady

Postautor: Johnny » 13 sty 2015, 19:08

Na zębatke jest blokada, Która nakladasz na wałek, obracasz trochę i przykrecasz do zębatki.

Jakie masz przełożenie i oponę z tylu bo może silnik nie ma siły by się rozpędzić juz. A kompresje trzeba zmierzyć dla pewności, w każdym warsztacie mają manometr.
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: XsioR » 14 sty 2015, 21:41

Zębatki:
Przód: 15z
Tył: 51z

Chociaż nie wydaje mi sie że to wina przełożenia ona i tak i tak powinna sie wyżej kręcić bo jadąc czyc że by jeszcze mogła ale coś jej nie pozwala

opona tył 110/100-18 kostka Pirelli

Manometr będę miał na weekend wiec sprawdzę chociaż to raczej nie jest przyczyna silnik ledwo dotarty przed zimą, a co jak co na docieraniu sie znam.
Awatar użytkownika
XsioR

Postautor: Johnny » 14 sty 2015, 21:53

przelozenie optymalne, wiec nie powinienes miec problemow. Moze znasz sie i na docieraniu ale jakie pasowanie tloka wzgledem tulei zrobiles podczas remontu? Mogles teoretycznie zrobic dobre pasowanie ale w praktyce moze tak nie byc i nie ma odpowiedniej kompresji, gdyz tanie tloki nie trzymaja wymiaru. Ja po remoncie w 80 mialem 9Bar.

Jak wyglada sprawa na innych biegach?

Koncowka jest jakies tam firmy, jaka srednice rurki ma ta koncowka?
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

• Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: XsioR » 17 sty 2015, 16:06

kompresja 9.5. Przy remoncie nie używałem tanich części tłok kosztuwał chyba 135 zł coś koło tego, tuleja była razem z nim. Nie ma luzów na wale na korbie ani w zadym innym miejscu bo z tej flustracji rozebrałem dzisiaj silnik i złożyłem z powrotem. Znowu zmierzyłem kompresje i dalej 9.5. Nie wiem dokładnie jaka jest średnica rurki koncówki ale przedtem jeździła ona w 125 i nie było tam problemów kręciła sie normalnie. A co do biegów to na 1 i 2 jedzie do końca wyżej max do 8.

Zastanawiam się nad modułem gdzieś czytałem ze powinno sie wymienić na jakiś inny moduł nie blokowany fabrycznie i ze ten lut kondensatora nic nie da.
Awatar użytkownika
XsioR

Postautor: Johnny » 20 sty 2015, 10:13

lut odblokowywuje modul. mozesz sprobowac kupic odblokowany.
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

• Strona WWW
  • Link do galerii

Odpowiedz

Wróć do Mechanika