Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Zepsuty napęd

06 cze 2014, 11:58

Dzisiaj jadąc do szkoły moja Yamaha Dt50 2007r zepsuła się
Gdy wkładam bieg i spuszczam sprzęgło to łańcuch z kołowrotkiem wibrują i motor nie chce jechać.
Może ktoś wie co sie zepsuło?

Re: Zepsuty napę :/

06 cze 2014, 12:10

albo coś ze sprzęgłem albo jakiś tryb się wykruszył

06 cze 2014, 12:29

Sprzęgło działa.
Po prostym ujedzie ale jak dam minimalnie gazu, a potem jak chce dodać więcej to od razu szarpie łańcuchem i tak jakby przeskakiwał kołowrotek i nie ciągnie.
A nie jakieś łożyska w silniku się zepsuły ?
Ale to mnie dziwi motor ma przejechane 4700km jeszcze nic nie widział a tu coś się sypie, i jeszcze nie wiem co?

06 cze 2014, 13:01

Jaki kołowrotek? Co to wgl jest? Kołowrotek jest w wędce, nie wiem co w moto nazywasz kołowrotkiem, zębatke?. Moze na zębatce przedniej zęby tak starte, że łańcuch przeskakuje.

06 cze 2014, 13:02

W jakim stanie masz cały napęd? Wszystko jest dokręcone? Łańcuch naciągnięty? Co to jest kołowrotek? Zębatka ma jakiś luz?

06 cze 2014, 14:02

Łańcuch nie może być za bardzo dociągnięty ma trochę luzu , po to jest napinacz. Nie wiem czy zębatka ma luz lecz wiem że ząbki na niej są wszystkie i w dobrym stanie.

06 cze 2014, 14:39

Zdejmij dekiel sprzęgła i zobacz czy wszystko jest ok bo mogl sie kosz sprzeglowy poluzowac

06 cze 2014, 18:36

Sprawdziłem i już wiem :)
Tak jak mówiliście że zębatka jest zjebana (ani jednego ząbka nie ma) i do tego ma luz.
Wiecie od czego tak się stało?
Ile kosztuje taka zębatka?

06 cze 2014, 19:08

Masz bana na Allegro że sprawdzić nie możesz? Cały napęd sie zużywa zawsze tak już jest że trzeba go zmieniać.

06 cze 2014, 19:12

A ja dalej nie wiem co to ten kołowrotek :F

-- 06 cze 2014, 20:13 --

A ja dalej nie wiem co to ten kołowrotek :F
Odpowiedz