Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Zębatki pompy wody, wymiana ?

08 sty 2014, 16:42

Witam, otóż mam problem, posiadam Yamaszkę Dt 125 LC2 na starym silniku. Mam problem z zębatkami pompy wody. Mianowicie wyciekł olej ze skrzyni i jedna się przygrzała, zablokowała i w jednym miejscu jest przytarta. Da radę to wymienić ? Nie widziałem czegoś takiego do kupienia. Na razie działa ale jak już robić to porządnie :)
Z góry dzięki Korcuwa !

Re: Zębatki pompy wody, wymiana ?

08 sty 2014, 23:25

Endruso ostatnio taki silnik remontował.

Pewnie konstrukcja podobna do DT 80 LC2 więc nie będzie problemów z wymianą.

Szukaj z DT na części. Może po wymiarach podpasuje od nowszych wersji albo od 80

10 sty 2014, 18:42

Ok, udało mi sie znaleźć z używanego motorka zębatki :) Jak sprawdzić czy pompa wody jest ok czy może czas na reperaturkę :)

10 sty 2014, 20:13

Jeśli masz cały wirnik to jest ok, możesz wymienić przy okazji simmering pompy wody.

10 sty 2014, 22:14

Jak sprawdzasz już wszystko to zerknij na trzpień od wirnika pompy wody czy nie jest zjechany. I tak jak Johnny pisze - wymień simmering pompy wody.

12 sty 2014, 13:06

Ok, jak go wyciągnę to powinienem dostać w sklepie z takimi rzeczami prawda ? :) Czy musi być jakiś dedykowany.

12 sty 2014, 13:11

Dedykowany, http://sklep.intercars.com.pl/#/produkt ... ZCZELNIACZ DC 10X31X13,5/3/

15 sty 2014, 21:13

Dobra Panowie :) Udało mi się wymienić simmering pompy wody :) Powstał mianowicie nowy problem z kopką, gdyż działa ale nie łapie zawsze tylko jak mocniej szarpie, słyszałem że to problem za słabej sprężyny ściskającej i trzeba ją zagiąć. Czy to wystarczy ? :)
ps: Miedzy kopniakiem a karterem ma być jakiś dystans czy nie ? Znaczy między tym bolcem co wchodzi do karteru prawego.

16 sty 2014, 7:12

Miałem identyczny problem - zajrzyj tutaj: post5887.html#p5887

16 sty 2014, 20:35

Dzięki, będę to jutro robił, ale mam pytanie dotyczące pompy wody bo ją złożyłem i nie wiem czy dobrze ( raczej tak). Mianowicie czy między wirnikiem a simmeringiem ma być podkładka? Wydaje mi się, że nie i nie założyłem. Dobrze postąpiłem ?
Odpowiedz