Odpowiedz

Re: 125 DT R a 125DT X

06 sty 2016, 9:40

To nie jest rozmiar tylko charakterystyka która najbardziej będzie odpowiednia dla wymagań użytkownika. Masz temat o oponach jak będziesz kupować.

06 sty 2016, 10:07

Zayonc pisze:To w takim razie po co taki wynalazek jak supermoto (oprócz zawodów sportowych) skoro chyba logiczne ze każdy wolałby enduro z niezużywającymi się na asfalcie terenowymi oponami :P Chyba, że ktoś chce jeździć enduro 100% asfalt to w takim razie nie wiem po co mu enduro...

Całkiem inne prowadzenie, gdzie koło 17 a 21 cali...

06 sty 2016, 11:19

paolo9779 pisze:To nie jest rozmiar tylko charakterystyka która najbardziej będzie odpowiednia dla wymagań użytkownika. Masz temat o oponach jak będziesz kupować.

Wiem, wiem, chodziło mi o to czy są jakieś zasady przykładowo, że opona 100% asfalt powinna być mniejsza niż 100% teren i dlaczego. Jeżeli o mnie chodzi to wybiorę raczej 50 asfalt, 50 teren.

Enduros70 pisze:Całkiem inne prowadzenie, gdzie koło 17 a 21 cali...

Mógłbyś jakoś opisać tę różnicę? Przykładowo przy oponach 50% asfalt/50% teren jak fizycznie odczuwa się różnicę rozmiaru koła? Jaki rozmiar jest odpowiedniejszy dla początkującego?

06 sty 2016, 12:09

Ty serio? xD opony odbierasz do naweszchni a nie do umiejętności kierowcy. Chcesz jeździć w terenie to bierzesz klocki a jak na asfalt to opony na asfalt. Chyba że chcesz o łączyć ale wtedy w pełni się nie sprawdzą tu i tu. Miedzy kołami Enduro a Sm na asfalcie na kołach Sm jest całkiem inne prowadzenie motocykla.

06 sty 2016, 16:21

paolo9779 pisze:Ty serio? xD opony odbierasz do naweszchni a nie do umiejętności kierowcy. Chcesz jeździć w terenie to bierzesz klocki a jak na asfalt to opony na asfalt. Chyba że chcesz o łączyć ale wtedy w pełni się nie sprawdzą tu i tu. Miedzy kołami Enduro a Sm na asfalcie na kołach Sm jest całkiem inne prowadzenie motocykla.

Więcej przeszkadzasz niż pomagasz kolego. Pytam o to czy lepiej założyć opony dostosowane i na asfalt i na teren na duże koła tak jak enduro czy na mniejsze i szersze koła takie jak supermoto. Zdaję sobie sprawę, że jest różnica i ''całkiem inne prowadzenie motocykla", ale właśnie na czym ta różnica polega? Bo nie jestem sobie w stanie tego wyobrazić bez wsiadania na motor, a może ktoś miał podobne doświadczenia.

06 sty 2016, 16:29

To zadawaj pytania tak że każdy będzie wiedział o co ci chodzi. Kostki na kołach sm 1.ciężko dostać, 2 strasznie zamulą ci dt przez zbyt szerokie opony, 3 w terenie małe koła utrudniają pokonywanie przeszkód. Opony na asfalt na kołach enduro: da się jechać lecz prowadzenie pojazdu na asfalcie jest wygodniejsze na kołach sm. Jazda na kostkach po asfalcie strasznie męczy szybko zjada kostki. Gdy masz koła sm to masz v-max motocykla wzrasta względem kół enduro z klockami.

06 sty 2016, 16:44

paolo9779 pisze:To zadawaj pytania tak że każdy będzie wiedział o co ci chodzi. Kostki na kołach sm 1.ciężko dostać, 2 strasznie zamulą ci dt przez zbyt szerokie opony, 3 w terenie małe koła utrudniają pokonywanie przeszkód. Opony na asfalt na kołach enduro: da się jechać lecz prowadzenie pojazdu na asfalcie jest wygodniejsze na kołach sm. Jazda na kostkach po asfalcie strasznie męczy szybko zjada kostki. Gdy masz koła sm to masz v-max motocykla wzrasta względem kół enduro z klockami.

Jak sobie założy jakieś uniwersalne opony na koła SM to nie odczuje, aż takiej różnicy na asfalcie, jakby jechał na uniwersalnych na kole enduro :D Jak ma gość jeźdzcić po polnych drogach to i na kołach SM z uniwersalną oponą pojeździ :P

Taki filmik dla beki z SM na polnych drogach :D

06 sty 2016, 16:48

Najlepszym rozwiazaniem beda kola 21 i 18 cali z oponami enduro. Jesli nigdy nie jechałeś na asfalcie na kołach sm 17 cali to jadąc na enduro 21 i 18 po asfalcie nie będziesz narzekał na to że sie jedzie źle (sam jestem tego przykladem), a w lesie na pewno bedzie lepiej sie jechalo na kołach 21 i 18. :D

06 sty 2016, 17:26

Dzięki za odpowiedzi. Czyli dalej sądzicie, że lepsze opony enduro na dużych kołach mimo iż będę przejeżdżał dość spore odległości po asfalcie? A co do bieżnika to kostka czy coś delikatniejszego?

A jakie polecacie oponki nie za bardzo podatne na zdzieranie na asfalcie? (firma, model)

Z góry dzięki :)

-- 07 sty 2016, 13:02 --

Przepraszam za post pod postem, co sądzicie o takim bieżniku?

http://allegro.pl/komplet-opona-mitas-e ... 37162.html

Asfalt spoko, a czy w teren się nada czy raczej lipa i tylko kostka?
Odpowiedz