Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
nie bardzo rozumiem o co Ci się rozchodzi, po naciśnięciu sprzęgła cały kosz z tarczami się niewiele poruszy, stare tarcze nie wyglądają jakoś źle względem nowych tarcz. Czy cały kosz sprzęgłowy już z zamontowanymi tarczami powinien mieć jakiś luz ? bo mój sie da poruszyć na boki.
Nie naciskając klamki sprzęgła, tarczami jako całością można poruszyć lekko, po naciśnięciu klamki tarcze się dociskają do kosza sprzęgłowego i nie da się nimi poruszyć, co najciekawsze wciskając klamkę sprzęgła w połowie naciśnięcia jest odczuwalne i słyszalne stuknięcie
Sprawdziłem długość sprężyn i nie jest za ciekawie, wyczytałem tu że powinny mieć 35mm a u mnie mają 31,5mm, tarcze mają 3mm
Ja już zgłupiałem co do tego sprzęgła, a kolega co miał mi pomóc przy tym, obecnie nie ma czasu i jestem zdany na waszą pomoc.
Gdy sprzęgło jest złożone tarcze muszą siedzieć ciasno i nie mogą się poruszać, gdy wciskasz klampe sprzęgła docisk powienien się wysunąć i tarcze powinny się poluzować. Stuknięcie ?
Tarcze się poruszają wraz z elementem 1 na zdjęciu, czy dokręcając nakrętkę 2 zlikwiduję luz tego elementu 1 ? czy może ten element powinien posiadać luz ? jak zblokować ten kosz aby się nie obracał i pozwolił na dokręcenie nakrętki 2 ? Wydaje mi się że ten popychać 3 na zdjęciu, wykonuje za mały ruch aby mógł zluzować tarcze sprzęgłowe,bawiłem się naciągiem linki sprzęgła i za wiele to nie poprawia, ile w końcu ma być tych tarcz sprzęgłowych ? w zestawie który kupiłem jest 5 w koszu jest 5 a tu wyczytałem o 4 tarczach wewnętrznych i 3 tarczach zewnętrznych.
wcześniej miałem 5 tarcz, w jaki sposób sprawdzić czy jest ta kulka ? przechylają motocykl wypadnie od strony tego popychacza jak go wyciągnę ? tak kulka ma być w środku przed tym popychaczem tak ?
Pomiedzy dwoma popychaczami jest kulka, a raczej powinna być. Tak, wyjmiesz ten popychacz i gdy przechylisz moto to kulka powinna wypaść, choć może się zdarzyć, że kulka nie wypadnie choć tam jest gdyż olej w skrzyni mógłbyć gęsty i kulka stoi.